
Spaghetti alla Carbonara
Carbonara spagetti egy ikonikus olasz tésztaétel: egyszerű, mégis zseniális - tojás, pecorino, guanciale és bors tökéletes harmoniája, ami minden falattal Rómába repít. 🍝
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók 2 személyre:
- 160 g Barilla n°5 spaghetti
- 80 g guanciale (toka)szalonna
- 2 tojássárgája
- 60g reszelt pecorino
- Őrölt fekete bors
1. lépés
Tölts meg egy nagy fazékot vízzel, adj hozzá egy evőkanál sót és forrald fel.
2. lépés
Amíg a víz felforr, válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A sárgáját tedd egy tálba a pecorino sajt 2/3-ával és adj hozzá bőven őrölt fekete borsot. Habverővel keverd össze és tedd félre a szószt.
3. lépés
Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt és a guanciale kockákat saját zsírjukon, olaj hozzáadása nélkül pirítsd ropogósra.
4. lépés
Főzd a tésztát al dente állagúra, szűrd le, de tegyél félre egy keveset a főzővízből. Öntsd a spagettit a serpenyőbe és keverd össze a pirított guancialéval.
5.lépés
Zárd el a tűzhelyet és öntsd a tésztához a tojássárgás-pecorino-s keveréket folyamatosan kevergetve, hogy a tészta hője gyengéden és egyenletesen krémesítse a tojássárgáját. Fontos, hogy ne süljön meg a tojás, ne legyen rántotta vagy omlett állagú. A félretett főzővíz apránkénti hozzáadásával segítheted a krémesítést.
6.lépés
Tálaláskor szórd meg a maradék reszelt pecorino sajttal és egy csipetnyi fekete borssal..
Buon appetito!