Dolce Oliva webáruház

Kérdése van? +36302350894

Kategóriák
Dolce Oliva webáruház

Kérdése van? +36302350894

  • Kategóriák
    • Ecetek
    • Halkonzervek
    • Italok
    • Kekszek, kalácsok
    • Ketchup, mustár, majonéz, salsa
    • Krémek
    • Konzervek
    • Olajbogyók, zöldségek üvegben
    • Olajok
    • Paradicsomok
    • Pesto-k, tésztaszószok
    • Rizsek, lisztek
    • Tészták
  • Blog
  • Receptek
  1. Tészták
  1. Tészták
  2. Durum tészták

Durum tészták

A durum tészták keménybúzából (durum búzából) készült tészták, amelyek magasabb fehérjetartalmuknak és alacsonyabb glikémiás indexüknek köszönhetően egészségesebb alternatívát kínálnak a hagyományos búzalisztes tésztákkal szemben. Ruganyosabb állagúak és főzés után is megőrzik formájukat, nem áznak szét könnyen. Gazdagok rostokban és lassabban emésztődnek, így hosszabb ideig biztosítanak teltségérzetet. Kiválóan alkalmasak olasz ételekhez, sokoldalúan felhasználhatók, ideálisak egy kiegyensúlyozott étrend fenntartásához is.

Hosszú tészták
Hosszú tészták
Rövid tészták
Rövid tészták

Durum tészta – Az olasz konyha alapja
A durum tészták keménybúzából (Triticum durum) készülnek, amely egy magas fehérjetartalmú és kemény szerkezetű búzafajta. A hagyományos búzaliszttel szemben a durum búza durumlisztként vagy darált változatban (durum dara, azaz semolina) kerül feldolgozásra, amely a tésztáknak egyedi állagot és kiváló főzési tulajdonságokat biztosít.


Jellemzők és előnyök

  • Magas fehérjetartalom – A durum tészta több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos búzalisztből készült tészták, ami segíti az izmok regenerációját és hosszan tartó energiát biztosít.
  • Al dente állag – Főzés után is ruganyos és tökéletesen tartja a formáját, nem ázik szét vagy lesz túlzottan puha.
  • Alacsonyabb glikémiás index (GI) – A durum búza lassabban emésztődik, így fokozatosabb vércukorszint-emelkedést eredményez, ami kedvezőbb az anyagcserére nézve.
  • Gazdag rostokban és vitaminokban – A teljes kiőrlésű durum tészták különösen jó forrásai a rostoknak, B-vitaminoknak és ásványi anyagoknak (pl. vas, magnézium).

Felhasználási lehetőségek
A durum tészta sokféle formában létezik, és szinte bármilyen tésztaételhez tökéletesen illik:

  • Hosszú tészták – Spagetti, linguine, fettuccine, amelyek jól passzolnak könnyebb, olajos vagy paradicsomos szószokhoz.
  • Rövid tészták – Penne, fusilli, rigatoni, amelyek kiválóan megtartják a szószokat és ideálisak rakott ételekhez is.
  • Töltött tészták – Lasagna, ravioli, tortellini, amelyeket gazdag töltelékekkel és szószokkal lehet kombinálni.

Egészségügyi hatások

  • Segít a vércukorszint szabályozásában – A lassú felszívódásnak köszönhetően nem okoz hirtelen inzulinugrásokat.
  • Hosszabb teltségérzetet biztosít – A magas fehérjetartalom és a lassú emésztés miatt csökkenti az éhségérzetet.
  • Javítja az emésztést – A rostban gazdag változatok támogatják a bélrendszer egészségét.

Tárolás és főzési tippek

Tárolás – A száraz durum tészta hosszú ideig eltartható, hűvös, száraz helyen. A friss változatokat hűtőben kell tárolni.

Főzési tanácsok – Mindig bő, sós vízben főzzük, és a csomagoláson megadott főzési időt kövessük az al dente állag eléréséhez.


Összegzés

A durum tészták nemcsak az olasz konyha ikonikus alapanyagai, hanem egyben egészségesebb alternatívát is kínálnak a hagyományos tésztákkal szemben. Magas fehérje- és rosttartalmuk miatt kiváló választás azoknak, akik tudatosan táplálkoznak, de nem szeretnének lemondani a tésztás ételek élvezetéről.

Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Olíva-Trend Bt.
  • 6500 Baja, Köztársaság tér 6. I/1.
  • +36302350894
  • info@dolceoliva.hu
Csatlakozz hozzánk!

A hírlevéllel jól jársz!

Elsők között értesülhetsz új termékeinkről, akcióinkról és legfrissebb blog bejegyzéseinkről

Időszakos kuponok csak a feliratkozóknak

VIP klubtagság

Feliratkozás
simplepay_hu_v2
  • Ecetek
  • Halkonzervek
  • Italok
  • Kekszek, kalácsok
  • Ketchup, mustár, majonéz, salsa
  • Krémek
  • Konzervek
  • Olajbogyók, zöldségek üvegben
  • Olajok
  • Paradicsomok
  • Pesto-k, tésztaszószok
  • Rizsek, lisztek
  • Tészták
  • Blog
  • Receptek
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.